Artist

Edward Teeuw (1960)

Edward Teeuw (1969)

Maison Savant: ”Edward is one of our favourite artist, because of his colorfull and direct way of drawing. The African patterns with all the emotions are someway hallucinating. We’re proud we can show Edward to the world, through our graffiti project.”

Text in Dutch only:

Edward Teeuw (1969)

Aangestoken door het striptekenen dat Edward als kind vaak deed, begon rond zijn 18e levensjaar de serieuze passie voor het schilderen. Met enkel een boek over Dali en Edward Munch als inspiratie bron in de kast, begon hij te experimenteren met acryl verf. “Er lag een hele nieuwe wereld voor mij open, ik werd niet belemmerd door wat andere kunstenaars al deden omdat ik überhaupt niets wist van kunstgeschiedenis over verschillende stromingen binnen de kunst, ik had enkel twee boeken hierover in de kast staan, alles was nieuw voor mij.”

De “vrije periode” liep op zijn einde toen Edward in stortte en geen energie meer had om te schilderen. Een tijd lang heeft hij niks uit zijn handen gekregen. Dankzij een goede vriend die hem mee nam naar zijn atelier kwam hij weer in aanraking met schilderen en hervond hij de energie om weer door te gaan.

Ondertussen heeft Edward zijn stijl goed ontwikkeld. Hij werkt aaneensluitende perioden aan eenzelfde thema en ontwikkeld zijn ideeën door flink op het thema te experimenteren. Dat zijn schilderscarrière begonnen is met het tekenen van strips en een boek van zowel dali als Edward Munch in zijn kast, kunnen wij in zijn huidige stijl nog steeds terug zien. Hier en daar is Edward niet vies van raakvlakken met Picasso.

Gezichten in kubistische stijl, met een flinke link naar de Afrikaanse kunst spelen in zijn werk de hoofdrol. Gezichten in bomen, gezichten die uit telefoons springen en in het Arabisch in iemand zijn oor schreeuwen, al deze surrealistische waanzin komt in zijn werk voor.

Edward Teeuw tekent een aantal dagdelen per week bij Galerie Atelier Herenplaats

Tekst: Frits Gronert
 

Left: Marijn Gronert / Right: Edward Teeuw / Standing in front of Outsider/Street Art Wall #2 @Rotterdam